Queretaro, Mexikó (SCOPE, BOE)

2023 júliusában voltam kint Mexikóban, azon belül is Queretaro-ban, mely a fővárostól 3 órányi buszútra található. Ez egy egymilliós város, gyönyörű, spanyol hangulatú óvárossal, és egy szuper új és modern kórházzal. Mexikón belül ez az egyik legbiztonságosabb nagyváros.

Repülővel (Iberia), 1 átszállással mentem ki, az útvonalam tehát a BUD-MAD-MEX volt. Oda-vissza kb. 300.000 Ft-ba került a repjegy, az utazás előtt kb. 1 hónappal vettem meg. Mexikón belül két módszert használtam a közlekedésre: távolsági buszok (főleg PrimeraPlus és ETN), illetve Uber. Mind a kettő nagyon jó ár-érték arányú, és abszolút biztonságos módszer. Aki Mexikóba készül, ajánlom a Rome2Rio oldalt a városok közötti buszjáratok böngészésére. 😊

A reptéren vettem helyi SIM kártyát (Telcel cég boltjait kell keresni), illetve vettem ki helyi pénzt (peso) az ATM-ben, mert sok helyen nem fogadják el még a bankkártyát Mexikóban.

Queretaroban mexikói orvostanhallgatók albérletében volt a lakásunk (velem együtt három lány incoming lakott együtt, a 4. incoming, egy fiú, egy másik házban került elszállásolásra). Nagyon közel, gyalog kb. 10 percre voltunk a kórháztól.

A kórház maga két éve épült, nagyon jól felszerelt volt, sok orvostanhallgatóval, és nagyon sokszínű betegforgalommal. A spanyoltudás kétségkívül jól jön, de nélküle is lehet boldogulni. A rezidensek mind jól beszélnek angolul, a szakorvosok angoltudása viszont elég vegyes. Mindenki nagyon lelkes és kedves, szeretnek bevonni abba, amit csinálnak. Sok gyakorlati dolgot lehet elsajátítani, műtétek és különböző beavatkozások végzésénél szinte bármikor lehet asszisztálni. A kórház parkolójában volt egy melegételt is árusító büfé, ott lehetett elég jó áron ebédet (és természetesen kávét) venni.

Júliusban két national social program is volt, az egyik Guadalajara-ban, a másik Mexikóvárosban. Ezek jól megszervezett, háromnapos programok voltak, mindenki nagyon élvezte őket. Több várost (Tequila, Ajijic, Teotihuacan) is bejártunk közösen. Airbnb-ben volt a szállásunk, így esténként mindannyian rendkívül jól szórakoztunk… a tequila (Guadalajara-ban stílusosan…) sosem volt messze. 😊

A CP-k is nagyon segítőkészek voltak. A Queretaro-n belüli social programok általában a CP-k saját, mindennapi életében való részvételt jelentette, tehát vittek minket házibulikba, bar hopping-ra, de volt közös múzeumlátogatás, mozizás, vagy karaoke is. A közeli Bernalban, ami egy pueblo mágico, például egy közös „hegymászásra” is futotta, mely mindenkiben egy szuper élményt hagyott.

Az időjárás is szuper volt, egész hónapban 25-30 fok volt. A július az „esős hónapok” közé tartozik, de Mexikóról tudni kell, hogy ilyenkor szinte kizárólag (óramű pontossággal) este 4 és 6 között esik, és Queretaroban azt sem túl gyakran. Az UV-sugárzás viszont brutál, nagyon figyelni kell az 50 faktoros naptej vallásos használatára!!

Az árak változóak, nagyobb boltokban, éttermekben a magyar árakhoz mérhető az árszínvonal, de utcai árusoknál például nagyon olcsón lehet vásárolni. A távolsági buszok drágák, de kb. repülőút-minőséget kell elképzelni (székek-képernyő-fülhallgató…), és nagyon biztonságosak, úgyhogy abszolút megéri megvenni erre a jegyet. Az Uber (különösen, ha több utas között oszlik meg a költség) szintén melegen ajánlott a helyi buszokkal szemben. Egyebekben érdemes kikérni a CP-k tanácsát (melyik utcai árust, melyik közlekedési eszközt, vagy akár csak melyik taco-változatot melyik salsával ajánlják), ők mindig nagyon lelkiismeretesen segítettek mindenben.

Összességében azt szeretném kiemelni, hogy nem kell félni Mexikótól. Nem lőfegyveres narcos-tagokból és kaktuszok között álló sombreros-bajuszos úriemberekből áll az ország, bár kétségtelenül van alapja az ilyen előítéleteknek. Nyitott szemmel és szívvel kell hozzáállni az országhoz, mert a világ egyik legszeretetteljesebb, legbüszkébb, és legbefogadóbb népével állunk szemben, akik nagyon közel tudják hozni a kultúrájukat azok számára, akik ellátogatnak hozzájuk, és nem félnek „úgy igazából” megismerni az országot. Mexikó történelme, természeti kincsei, táncai, zenéi és gasztronómiája csodálatos. Melegen ajánlom mindenkinek!

M.M.

Leave a comment

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑