Lisszabon, Portugália (SCOPE, BOE)

Ha a programok érdekelnek, és egy kis lelkesítés kell, hogy Lisszabon miért nagyon jó 

választás, akkor az utolsó három bekezdéssel kezdj! 🙂

Augusztusi hónapot töltöttem kint Lisszabonban a csereprogramon keresztül, és varázslatos volt. Összességében Portugália nem egy nagy ország, viszont pont emiatt rengeteg helyre könnyedén és viszonylag gyorsan el lehet jutni. A flixbusz rendszer elég jól és olcsón működik, ami ugyancsak nagy előnyt jelent. Ezáltal az egy hónapos ottlétem alatt el tudtam jutni Berlengasba, Nazaréba, Portoba, Algarveba, Óbidosba, Sintraba, Cascaisba, Aveiroba és Coimbraba is. Ezt a felsorolástudom nem jelent most sokat, de higgyétek el meseszép volt Portugália összes része, és ha te is ezt a helyet választod feltétlen keresd fel ezeket a 

városokat. 

Maga Lisszabon nagyon élhető volt. Ha szereted a nyüzsgést és az éjszakai életet feltétlen ezt a várost választ. Rengeteg szórakozó hely és bár van, és csütörtöktől vasárnap estig minden utca megtelik emberekkel az éjszaka során. A szállásunk egy kollégiumban volt, Összességében nem nagyon térnek el minőségileg a Semmelweises koleszoktól, viszont kettesével voltunk csak egy-egy szobában. Fürdő minden szobához volt, viszont a konyha közös volt emeletenként. Közlekedés szempontjából elég jó helyen helyezkedett el. Az utazásra ki kellett fizetni kb 45-50 eurot, amiért kaptunk utazós kártyát, amit egész Nagy- Lisszabonban (szubrégió) tudtunk használni az összes tömegközlekedési eszközre. Mi költőpénzt kaptunk, ami 82 euro volt a hónapra. Ebből, ha bejártál a kórházba és a menzán ebédeltél ki tudtál jönni. egyébként a menzás kaják elég jó minőségűek voltak. 

A gyakorlatot én a Santa Marta kórház Kardiológia osztályán végeztem. a dokink nagyon kedves volt, sokat foglalkozott velünk és tényleg szívügyének vette, hogy a bent töltött időnk hasznosan teljen. A többi cserediákkal beszélve az ő fogadtatásukról, és bent eltöltött gyakorlati idejükkel összegezve azt mondanám, hogyha te mindenképp szeretnél tanulni és tapasztalatot szerezni, akkor lesz rá lehetőséged, fognak veled foglalkozni, viszont, ha inkább nyaralnál, akkor annyira nem fognak szigorúan bent tartani a negyven fokban. Ami fontos, és talán nem csak a gyakorlatra, de az egész portugál mentalitásra, az az, hogy ha megbeszéled, hogy pl nyolckor találkoztok, az, mint íratlan szabály, a portugáloknál fél kilencet jelent. 

Programok terén se volt hiány. A CP-k rengeteg programmal készültek, szinte minden napra volt valami szervezve. A részvétel nem volt kötelező, mindössze előtte való napokban jelezni kellett, hogy részt fogunk-e venni. A programok között volt múzeumlátogatás, több nevezetesség megtekintése is, de volt scavenger hunting, óceánparti iszogatás, fado hallgatás és szörfözés is. Volt egy hétvégés program is szervezve. Elvileg általában kettő szokott lenni, de mivel a kint létünk alatt volt a pápa látogatása Portugáliába, így egy héttel kevesebb 

programunk volt, és a második hétvégés program nem fért bele. A megszervezetten Aveiroba és Coimbraba voltunk. Az összes csereprogram szervezte egybe, én utólag lehet kihagynám. A városok nagyon szépek voltak, azonban a szervezés kicsit félresikerült. Az egyetemnek van szerződése kötve egy szörfsulival, szóval, ha szeretnél megtanulni szörfözni mindenképpen ezt a helyet választanám, hiszen a 30 euros órák helyett, mi 10 euro/ tanóráért vehettünk leckéket egy nagyon jófej tanártól. 

Lezárásképp annyit mondanék, hogy életem egyik legjobb hónapja volt ez a cseregyakorlat. Rengeteg új barátra tettem szert, sok gyönyörű várost és nemzeti parkot fedezhettem fel, és megannyi gasztronómia élményben volt részem. Talán az egyik legszebb és legjobb hangulatú ország, ahol valaha voltam, a lakosság kedvességéről és nyitottságáról nem is beszélve. Ha újra választhatnék, hogy hova utazom ki, egy percig se gondolkodnék, hogy megint Lisszabonba menjek. 

U.l: a képek nem adják vissza teljesen az élményt, amit átéltem, de 

remélem segít abban, hogy lássátok mennyire csodálatos hónapban volt részem, és egy kis inspirációt kapjatok, hogy miért érdemes Lisszabont választani.

N. P.

Leave a comment

Blog at WordPress.com.

Up ↑